De jury van Doe Maar Dicht Maar 2024 - 2025

De jury bestaat uit mensen die veel van jongeren en poëzie weten. Deze jury kiest de 100 winnaars, de 10 finalisten en bepaalt wie de hoofdprijzen winnen.

Ingmar Heytze

Ingmar Heytze (1970, Utrecht) is dichter, schrijver, columnist, performer en presentator. Hij publiceerde twaalf dichtbundels. Als columnist werkte hij onder meer voor Onze Taal, Kijk, de Volkskrant en AD Utrechts Nieuwsblad. Hij stond op festivals als Lowlands, Dichter aan Huis, het Tuinfeest, de reprise van Poëzie in Carré (2006) en de Nacht van de Poëzie, waarvoor hij ook enkele jaren de programmering en co-presentatie verzorgde. In 2000 was hij huisfilosoof van het Centraal Museum en van 2009 tot 2011 de eerste Utrechtse Stadsdichter. In 2008 ontving hij de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre en in 2016 de Maartenspenning van de stad Utrecht. Voor de liefste onbekende, een bundel met de verzamelde gedichten 1985-2015, verscheen in de lente van 2016. De tweede druk van Utrecht voor beginners en gevorderden, de verzamelde gedichten over Utrecht uit diezelfde periode, verscheen in 2017. Heytzes twaalfde bundel, Ik wilde je iets moois vertellen, kwam uit in oktober 2018.

Daniël Dee

Daniël Dee (1975) verwierf bekendheid met zijn debuutbundel 3D – schetsjes van onvermogen (uitgeverij Passage, Groningen) en als samensteller van de bloemlezingen Vanuit de lucht, Meesterwerk, Ik proef iets wat bedorven is (samen met Alexis de Roode en Benne van der Velde), Kutgedichten en Klotengedichten (de laatste twee samen met Tsead Bruinja). Zijn gedichten verschenen in diverse literaire tijdschriften (o.a.: Passionate, Het liegend konijn en Krakatau) en meerdere bloemlezingen (o.a.: ‘De Dikke Komrij’, ‘De dikke Pfeijffer’ en Dichters uit de bundel). Hij droeg zijn gedichten voor in Nederland, België, Duitsland en Engeland, onder andere op festivals als de Wintertuin en Lowlands. Dee geeft veelvuldig workshops. Zijn tweede bundel Vierendeel (Uitgeverij De Geus, Breda) werd door het dichterspanel van de poëzieclub verkozen tot Poëzieclubkeuze zomer 2005. In 2007 verscheen bij uitgeverij Passage zijn derde bundel getiteld Koffiedik zingen. Zijn vierde bundel Monsterproof is op 5 maart 2010 verschenen. De bundel is door het Vlaamse tijdschrift Knack uitgeroepen tot beste bundel van 2010. Met de verschijning van de verhalenbundel Vrouwen en ik eerst in 2012 zette Dee zijn eerste stappen als prozaïst. In 2013 verscheen zijn novelle De zondige daad. In 2014 verscheen Peter Aerts, The Dutch Lumberjack, het levensverhaal van kickbokser Peter Aerts dat hij samen met Karel ten Haaf schreef. In 2016 verscheen zijn dichtbundel Mond vol demonen. En in 2019 verscheen een titelloze bundel. Daniël Dee was samen met Petra Else Jekel in 2000 de eerste huisdichter op de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna was hij huisdichter van het radiostation KinkFM en later voor Theater Walhalla, tevens zat hij in de dichterspoule van Dit is de Dag op Radio 1. Eens in de zoveel tijd schrijft Dee een gedicht voor een eenzame uitvaart. In de periode van 2013 tot en met 2014 was Daniël Dee de stadsdichter van Rotterdam. Sinds februari 2017 verricht Dee verschillende werkzaamheden voor Uitgeverij Douane.
Daarnaast bezit Dee alle platen van de Fuckups. Voor meer indrukken kijk op facebookinstagram of twitter.

 

Derek Otte

Al jaren is Derek Otte een veelgehoorde naam in het Nederlandstalige poëzielandschap. De Rotterdammer is een grondlegger van de huidige spoken word-gemeenschap en één van de meest toonaangevende stemmen van een nieuwe generatie woordkunstenaars.

Van 2012 tot 2017 was Derek de huisdichter van de populaire radiozender FunX. Voor 2017 en 2018 werd hij benoemd tot stadsdichter van Rotterdam. Sinds 2018 zijn de regels van Derek op de stadse schermen van Ocean Outdoor te vinden; in 2023 kwamen daar de schermen langs de Nederlandse snelwegen bij. Ook vinden zijn dichtregels steeds vaker via muurgevels hun weg naar de openbare ruimte.

In 2015 richtte hij uitgeverij Rorschach op en via dat platform bracht hij de dichtbundels Regelgeving (2015), TOFLOF (2017), Woorden zijn daden (2018), Miose (2020) en Aan de rand van Dromenland (2023) uit. Sinds 2015 doceert Derek zijn keuzevak Spoken word aan de Hogeschool Rotterdam.

In 2022 en 2023 toerde Derek met zijn eerste theatervoorstelling De tijd is om, door Nederland en Vlaanderen. In 2023 en 2024 doet hij dat met zijn voorstelling Tijd over.

Werk van zijn hand is afwisselend scherp en luchtig, maatschappelijk en persoonlijk, filosofisch en recht voor z’n raap. Van vlugge en vernuftige teksten op het podium tot korte ‘regeltjes en rijmpjes ’op Instagram. Het wel en wee van de grote stad, de gelaagdheid van onze identiteit(en), het bevragen van heersende opvattingen en de verhouding tussen het individu en de grote wereld, vormen belangrijke thema’s in zijn werk. Vaak introspectief, meestal met een knipoog, soms nietsontziend en altijd vanuit het hart. Hij draagt voor van Friesland tot aan Vlaanderen en stond al eens in Ahoy en Carré.

©Fotograaf: Hans Reitzema

Rihab el Majdoubi

Rihab el Majdoubi (19) is een dichter en spoken word-artiest uit Amsterdam. Ze trad op bij prestigieuze evenementen zoals Poetry International, werkt mee aan Hardop! en je kan haar kennen van De Straten op AT5. Dit fantastisch talent was al tweemaal winnaar van Doe Maar Dicht Maar en ze laat maar wat graag haar stem horen op grote en kleine podia. In haar werk legt ze maatschappelijke thema’s bloot en vertaalt ze deze op een krachtige en poëtische manier.

Meer weten over dit talent? Kijk hier: anarchistischeaantekeningen

foto: Reyer Boxem voor Poëziepaleis

Yentl van Stokkum

Yentl van Stokkum is dichter, toneelschrijver en performer. Na haar opleiding Writing for Performance werd ze geselecteerd voor verschillende talentontwikkelingstrajecten, waaronder het Slow Writing Lab en Wintertuin. Ze schreef onder andere voor HNTJong en Silke van Kamp, met wie ze voor de voorstelling ‘Chimo zei Lila’ werd genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs. Als dichter stond ze op verschillende festivals zoals Lowlands, Poetry International, Dichters in de Prinsentuin en Oerol. In 2021 verscheen haar poëziedebuut ‘Ik zeg Emily’ bij Hollands Diep, waarna ze het C.C.S. Crone Stipendium ontving.

Yentl maakt deel uit van de redactie van literair tijdschrift De Revisor en cureert samen met Joost Oomen en Stefanie Liebreks het populaire instagramaccount Poëzie is een Daad.

Haar tweede bundel ‘Winterbloeiers’ wordt in augustus 2023 verwacht.

 

foto: Gaby Jongenelen